Sprievodca výberom kovania pre interiérové dvere

rady, tipy a inšpirácie

Jednoduchý sprievodca vám uľahčí výber dverného kovania alebo kľučky. Pri výbere je potrebné vziať do úvahy nielen estetické hľadisko, ale aj praktické a vyberať tak, aby korešpondovalo s použitím dverí as priestormi, pre ktoré je určené (byt, kancelária, hotel, atď.).

Pokiaľ si pred kúpou potrebujete kľučku „ohmatať,“ odporúčame navštíviť našu predajňu, kde si môžete jednotlivé typy nielen prezrieť, ale aj vyskúšať, ako vám „padnú“ do ruky.

1. Vyberte si typ dverného kovania z hľadiska vzhľadu (štítové, rozetové).

Oba typy sú z hľadiska funkčnosti totožné, líšia sa iba dizajnom.

Rozetové alebo delené kovanie sa skladá z dvoch dielov: samotné kľučky a rozety pre zámok, ktorá môže mať okrúhly (R), hranatý (R HR) alebo oválny tvar (R OV). Pre maximálnu designovú čistotu sú montážne skrutky ukryté pod rozetami.

Rozetové kovanie sa ďalej delí na rozetové kovanie na plaste a rozetové kovanie na kove. Ide o rozlíšenie materiálu jadra, ktoré tvorí základnú funkčnú mechaniku. Na plastovej konštrukcii je opatrené plastovým jadrom z tvrdeného plastu, na kovovej konštrukcii je dobrou voľbou najmä pre frekventované priestory.

Pri niektorých interiérových dverách, ktoré nevyhnutne nepotrebujeme zamykať, sa uplatňuje riešenie kovania bez spodných roziet, kedy na dvernom krídle zostáva iba kľučka.

Štítové kovanie je také, kde kľučka so zámkovou časťou tvorí jeden celok, tzv. štít, ktorý môže byť hranatý (HR), oválny (OV) či úzky (UŠ).

Pred jeho kúpou je nutné poznať rozstup kovania. Pri väčšine typov štítového kovania je montáž vykonávaná pomocou pohľadovo viditeľných skrutiek skrutkovaných do plochy dverného krídla. Ide ale obvykle o cenovo dostupnejší typ s jednoduchou inštaláciou.

2. Zvoľte si konkrétny model dverného kovania.

Ponuka kolekcií kľučiek je veľmi rozmanitá, jednotlivé modely sa líšia nielen tvarom a celkovým dizajnom, ale aj vnútornou konštrukciou a povrchovou úpravou. Majte na pamäti, že pri frekventovaných miestnostiach patrí kľučka k veľmi zaťažovaným prvkom interiéru, preto vyberajte nielen vhodnú vnútornú konštrukciu, ale aj kvalitnú povrchovú úpravu, ktorá je odolná proti mechanickému poškodeniu.

Pri každom konkrétnom modeli kovania sú na výber povrchové úpravy, v ktorých je daný typ dostupný. Môžete vyberať z nerezu, matného niklu, mosadze či čierneho matného titánu.

Ponuka na našej predajni je ešte širšia ako na webe. Neváhajte sa na našich odborníkov obrátiť, spoločne nájdeme vhodné riešenie pre každého.

3. Rozhodnite sa pre typ zámku (BB, PZ, WC).

Interiérové dvere sa osadzujú tromi typmi zámkov, ktoré sú označované skratkami BB, PZ, WC podľa typu kľúča. Rovnaké skratky sa používajú na rozetové aj štítové kovanie.

BB – interiérové kovanie s otvorom pre dózický (izbový) kľúč

PZ – interiérové kovanie s otvorom na vložkový zámok (FAB), tzn. pre cylindrickú vložku s kľúčmi

WC – interiérové kovanie bez otvoru na kľúč (so spodným štvorhranom 6 x 6 mm) sa používa na vstup do kúpeľní alebo toalety. Z vonkajšej strany je toto kovanie vždy opatrené drážkou na otvorenie pomocou plochého predmetu v prípade núdze.

4. V prípade štítového kovania určite rozstup.

Pri výbere štítového kovania je nutné určiť rozstup v závislosti od rozstupu dverí. Rozstup je vzdialenosť medzi osou, okolo ktorej sa otáča kľučka, a osou, okolo ktorej sa otáča kľúč v zámke (v milimetroch). Táto vzdialenosť určuje rozostup kľučky od otvoru pre kľúč. Podľa českých noriem sa pri dverovom kovaní rozlišujú tri typy rozstupov: 72, 90, 92 mm. Rozstup 72 mm je najbežnejší rozstup interiérových dverí, rozstup 90 mm sa využíva najmä pri vchodových a špeciálnych dverách. Rozteč 92 mm sa vyskytuje zriedka, väčšinou pri bezpečnostnom kovaní.

5. Pri prevedení kľučka/guľa určite orientáciu kľučky (pravá, ľavá)

Určenie orientácie kľučky je dôležité pri niektorých typoch kovaní, ktoré majú z jednej strany guľu alebo madlo. Strannosť sa najľahšie určuje podľa jednoduchého pravidla: Pri pohľade na dvere, kde je vidieť kľučka, záleží, kam smeruje:

  • Zľava/doprava, tzn. kľučka je pravá (dvere otvárate pravou rukou)
  • Sprava/doľava, tzn. kľučka je ľavá (dvere otvárate ľavou rukou).

6. Neváhajte nás kontaktovať

Pokiaľ máte vybrané alebo naopak potrebujete poradiť, neváhajte sa na nás obrátiť. Naši odborníci sú tu pre vás nielen na predajni, ale môžete im aj zavolať alebo napísať.

Na záver – netradičné kovanie pre nevšedné dverné krídlo

Vyššie popísané delenie dverného kovania neplatí úplne presne pre každé interiérové dvere, pre dovysvetlenie uvádzame niektoré výnimky či inovácie.

Celosklenené dverné krídlo je nutné opatriť špeciálnym kovaním určeným práve pre tento typ dverí. Toto kovanie má špecifickú stavbu, skladá sa z tela zámku a kľučky. Základná ponuka kovania pre klasické drevené dvere nie je kompatibilná s tými celosklenenými.

Rovnako posuvné dvere nemožno opatriť bežnou kľukou so strelkou. Na ich otváranie sa využívajú takzvané misky zapustené do dverného krídla, prípadne dizajnové madlá. Aj také dvere ale možno uzamykať vďaka špeciálnemu setu s protiplechom na zaistenie zámku inštalovaného buď na dorazovom hranole pre dvere posuvné po stene alebo v delenej zárubni pre dvere do puzdra.

Inovatívne riešenie kovania pre otočné dvere ponúka magnetický zámok. Ten funguje na základe vzájomného pôsobenia dvoch magnetov. V otvorenej polohe ním opatrené dvere nemajú viditeľnú strelku. To je nielen minimalisticky dokonalé, ale zároveň aj funkčné riešenie. V momente dovretia dverí magnetická sila strelku vysunie a zaistí tak dvere v uzavretej polohe. Na otvorenie takých dverí stačí stlačiť kľučku. Dôjde k zasunutiu strelky do hrany dverí a tie je možné ľahko otvoriť. Ideálne riešenie pre bezfalcové alebo reverzné otváranie dverí.

Pre dokonale minimalistické riešenie našej luxusnej kolekcie dverí SLIM ponúkame patentovaný systém Magnetic, ktorý zaistí ovládanie dverí iba na základe magnetickej sile. Zaobíde sa ako bez kľučky, tak aj bez strelky a využíva iba fyzikálne sily medzi dvoma magnetmi umiestnenými v dvernej zárubni a dvernom krídle. Také dvere sú opatrené iba madlom a pre ich otvorenie stačí jemne zatlačiť či pritiahnuť k sebe.

Skratky používané na označenie kovania:
 R – rozetové kovanie s guľatou rozetou
R HR – rozetové kovanie s hranatou rozetou
R OV – rozetové kovanie s oválnou rozetou
 
HR – štítové kovanie s hranatým štítom
OV – štítové kovanie s oválnym štítom
 – štítové kovanie s úzkym štítom
 
PK – rozetové kovanie na plastovej konštrukcii
KK – rozetové kovanie na kovovej konštrukcii
 
kl/kl – kovanie v prevedení kľučka/kľučka
kl/ko ľavá – kovanie v prevedení kľučka/guľa ľavá (pri kovaní kľučka/guľa je nutné pri objednávke určiť orientáciu kľučky (ľavá, pravá))
kl/ko pravá – kovanie prevedenie kľučka/guľa pravá (pri kovaní kľučka/guľa je nutné pri objednávke určiť orientáciu kľučky (ľavá, pravá))
 
BB – kovanie s otvorom na obyčajný kľúč (štítové aj rozetové)
PZ (FAB) – kovanie s otvorom na cylindrickú vložku (štítové aj rozetové)
WC – sada kovania na toalety alebo kúpeľne (štítové aj rozetové)