Sprievodca výberom
posuvných dverí

rady, tipy a inšpirácie

Sprievodca výberom posuvných dverí

Všimli ste si, koľko priestoru pri otváraní zaberajú klasické otočné dvere? Priemerne je to 0,6 m2 (podľa šírky dverí), pritom v menších bytoch väčšinou bojujeme s každým centimetrom. A práve s tým vám pomôže posuvné prevedenie dverí. Posuvné dvere na stenu zaberajú iba 0,1 m² priestoru interiéru, tie zasúvacie do puzdra potom prakticky žiadny.

Kam sú posuvné dvere ideálnym riešením?

Do úzkych chodieb, predsiení, špajz alebo šatní, ale aj na WC, jednoducho všade tam, kde pomôžu s úsporou miesta. Ideálne sú ale aj do miestností, v ktorých máme dvere väčšinu času otvorené – typicky medzi kuchyňou a obývacou izbou. Miestnosti s nimi ľahko prepojíte bez toho, aby dverné krídlo akokoľvek prekážalo.

Podľa čoho posuvné dvere vyberať?

Posuvné dvere na stenu

Pre už zariadené interiéry sú vhodnou voľbou posuvné dvere na stenu, pretože nevyžadujú náročné stavebné úpravy. Sú upevnené v koľajnici ukryté v garniži, ktorá je ukotvená v stene nad dverným otvorom. Plynulý posuv dverí zaisťujú špeciálnymi pojazdmi, priamočiary pohyb dverného krídla potom obstaráva vodiaci tŕň. Máte v byte pôvodné oceľové zárubne a nechcete ich búrať? Aj pre vás máme riešenie v podobe špeciálneho obkladu kovovej zárubne určeného na kombináciu s posuvnými dverami.

Na čo nezabudnúť: Budete potrebovať voľný priestor na stene, po ktorej sa bude dverné krídlo posúvať. Preto venujte pozornosť umiestneniu vypínačov a poličiek. V prípade sadrokartónových priečok je navyše nevyhnutné umiestniť nad stavebný otvor zosilnený profil pre montáž koľajnice a garniže.

Posuvné dvere do puzdra

Sú najdokonalejším riešením úspory miesta. Dverné krídlo je v otvorenom stave ukryté v stavebnom puzdre. Jeho zamurovanie do priečky alebo inštaláciu do SDK steny je ale nevyhnutné naplánovať už vo fáze hrubej stavby. V opačnom prípade, napríklad ak sa preň rozhodnete počas rekonštrukcie, vyžaduje jeho inštalácia výraznú prestavbu celej priečky. Navyše konštrukcia stavebného puzdra nemá nosnú funkciu, a preto nad ním musí byť v celej šírke nosný preklad.

A čo ešte dodať?

Praktickou výhodou je uzamykateľnosť oboch variantov posuvných dverí. Tú pri posuvných dverách na stenu zaisťuje hákový zámok a zárubňa s dorazovým hranolom opatrená protiplechom, do ktorého sa zámok jednokrídlových dverí zaklesne. Pri dvojkrídlových dverách sa jedno krídlo uzamyká do druhého. Na rovnakom princípe funguje uzamykanie aj dverí do puzdra, avšak dorazový hranol v tomto prípade nahrádza delená zárubňa.

Pokiaľ dvere zamykať nepotrebujete, môžete využiť moderný bezobložkový variant. V takom prípade sa posuvné dvere na stenu osadzujú nad začistený stavebný otvor, pre tie zasúvacie do puzdra existuje jeho špeciálny bezobložkový variant.

Máte otázky? Kontaktujte nás telefonicky, napíšte na našu emailovú adresu, alebo nás navštívte na naši predajní, a pýtajte sa. Otázky zodpovieme a ponúkneme vám vhodné riešenie.